ISU SEMASA

Ustaz Abu akan teruskan projek sedekah kepada mereka yang memerlukan, tapi statusnya dilihat seakan-akan memerli seseorang?

Dalam pada Ustaz Ebit Lew umum tidak lagi dapat menyampaikan sumbangan secara terus selepas di panggil ke bukit aman, hari ini Abu Syafiq memuat naik gambar beliau bersama dengan pasukannya menersukan projek sedekah ramadhan peecah kamera.

Menurut Abu Syafiq, prinsip merka ialah tidak akan tangkap gambar ketika menyumbang kepada fak1r m1skin, tapi hanya menurunkan tanda tangan sebagai bukti penyerahan barang.

Menurut Abu Syafiq lagi, kononya dengan cara tersebut, mereka dapat menunjukkan cara yang betul bila bersedekah dengan tidak menga1bkan sesiapa.

Berikut tulisan Abu Syafiq di akaun IG rasmi beliau

“Okeh! Team kami akan bergerak utk Projek Sedekah Ramadhan Pecah Kamera. Prinsip kami tidak taangkap gambar ketika menyumbang pada faki1r mi1skin.

Tetapi tanda tangan serah barang dan jumlah. Tunjuk Cara Betul Tidak A1ibkan Sesiapa” tulis Abu Syafiq

Menurut beliau lagi, antara syarat mereka yang mahu menyertai projek ini, tidak boleh membawa sebarang handphone atau camera.

Siapa yang melaaanggar syarat ini dengan merakam, maka camera dan handphoe akan dip3cahkan atau di berikan kepada fakir miskin. Berikut 5 kriteria projek ini menurut Abu Syafiq

PROJEK SEDEKAH RAMADHAN PECAH KAMERA.

1- Alhamdulillah team kecil saya sempat diskas online baru tadi dan

PROJEK SEDEKAH RAMADHAN PECAH KAMERA.

1- Alhamdulillah team kecil saya sempat diskas online baru tadi dan kami sepakat 200% setuju utk Ramadhan kali ini membuat projek sumbangan seperti Ramadhan yg lepas2.

2- Tapi kali ini sangat berlainan. Kami HARAMKAN utk team kami bawa HandPhone dan Kamera.

Siapa bawak atau tangkap gambar or video maka saya akan pecahkan terus atau bagi pada keluarga fakir miskin.

3- Hanya gambar barang sahaja dibenarkan diSnap untuk simpanan data team ini SEBELUM bertolak.

Resit penerimaan sumbangan akan ditanda tangani oleh penerima. No camera No HP!

4- DiHARAMkan juga buat team kami memuat status yang nampak seolah-olah mengaibkan atau memalukan penerima bahkan TIADA lagi status detail dimuatkan dilaman sosial.

Hanya simpanan utk data bagi diserahkan bukti Projek Ramadhan ini kepada para penyumbang dan kemas kini akaun.

5- Team kami tidak akan kumpul duit orang ramai untuk digunakan dalam Projek ini.

Sesiapa nak sertai boleh terus join saya tanpa was-was dan bawalah barang atau apa sumbangan yg hendak diberikan.

Pu Amin menyatakan kehairanan beliau apabila ada pihak yang seronok apabila kerja sedekah dapat dihentikan.

Menurut PU Amin, jika semua kebaikan dah dihentikan, maka kita sedang menjemput bal4 dan b3ncana. Berikut teguran yang dimuat naik PU Amin

“Pelik betul bila ada yang seronok bila kerja kerja sedekah dapat dihentikan. Buat baik kena report , tegur maksi1at kena report .

Bila semua kebaikan dah dihentikan , bukan kah itu tanda kita sedang menjemput bala dan bencana . Yang seronok dengan kegagalan kerja lerja dakwah adalah iblis dan syaitan.

Bulan Ramadhan syaitan dah kena ikat, jangan pula kita jadi antara syaitan syaitan yang terlepas . Selamat berbuka puasa”

Semalam kita dapat menyaksiakn pelbagai pihak telah tampil memberi sokongan terbuka kepada Ustaz Ebit selepas dia menyatakan hasrat untuk berhenti menyumbang secara terus.

Berikut antara tulisan netizan mengenai perkara ini

Ebit lew Cina, Adam kori Cina, firdaus wong Cina, Uncle kentang Cina

Aku tak penah napak dan tak penah dengar Bangsa mereka kritik dan kecam ape mereka lakukan,(SEDEKAH) Bantu orang Susah

Hal haasad deengki iri Hati kriitik keecam kebayakan datang dari Bangsa Aku sendiri, MELAYU, kadang2 Aku malu dangan apa yang t’jadi, kalau kaki maabuk kaki hisap Daadah yang kritik Aku tak kesah sngat

Tapi yang kritik tu Ahli2 Agama, Orang Alim, tolong orang SUSAH jadi satu isu besar pulak, pedebatan 99% dari bangsa Melayu, yang kritik ni kadang2 bak peniagan die lah no1 tiiikam sesama sendiri, jadi stop la..

Kritik keecam deengki iri Hati Mebaabi buta pada orang”

Kredit Yus Iman

kredit artikel budaksitu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *