Umum

P4dah sound tak bertempat.

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih.

Terdahulu, pelajar terbabit menegur dua beradik ini kerana terlalu bising sehingga membuatkan tidak fokus pada pembelajaran yang dibuat secara berkumpulan. Perkara itu berlaku di depan mata ibu bapa dua beradik itu yang kemudian memarrahi anak mereka.

Tidak berpuas hati melihat keluarga itu terpaksa mengalah, tampil seorang wanita membalas semula kata-kata pelajar itu yang akhirnya membuatkan kumpulan terbabit beredar.

I SAW this picture, I ada story sikit. That time I dengan my firend ke restoran makanan segera Seksyen 26. Tengah que nak order, nampaklah ada satu keluarga ni berlima, ada anak kecil berumur 4-7 tahun dua orang dan seorang umur 12 tahun camtu, ch1nese.

So dua orang anak dia ni dok mainlah sambil gelak-gelak kat table diorang tu. Dari pandangan aku, normal la bebudak memain kan. Nama pun budak. Aku tengok sajalah diorang sambil tunggu giliran nak order.

Tidak lama selepas tu, ada dua group students mix boys and girls selang dua meja dari chinese family tu, around 10 orang tengah study. Nampaklah dengan laptop, paper work bersepah atas meja dengan memasing ada one cup air di sisi.

Dengan nada agak ksar, ada seorang perempuan dari group student tu sounds ch1nese yang tengah gelak-gelak sambil pegang gadget tu.

“Boleh tolong senyap tak?! Both of you disturbing our study. Kitorang tak fokus!”

Kuat ye dia sound sampai seorang orang tengok kat perempuan tu.

Then mak ayah budak tu pun terus marah anak-anak dia, suruh jangna bising-bising and I was like “Haaa?!”.

Then ada seorang akak ni sound budak perempuan tu balik.

“Hello! Ini tempat makan kot?! Bukan tempat study. Uoll tu yang salah tempat. Nak study, pergi library!” tegas akak itu.

Then family ch1nese tu macam tak nak keruhkan keadaan dan tenangkan akak tu.

“Tak apa, tak apa. Saya pun sudah mau habis makan. Nanti kitorang pergi.”

“You stay here! Diorang sepatutnya pergi sebab sini bukan tempat study, sini tempat makan,” balas akak tu lagi.

Aku yang dengar ni sumpah puas! Selepas akak tu sound camtu, bebudak yang tengah study tu terus kemas-kemas barang diorang dan blah. Memang silap kau la nak sound orang jangan bising sebab nak hormat kau study.

Kau kat restoran makanan segera kot, what do you expect? Kat library bolehlah kau sound orang senyap. Sendiri salah tempat pastu sound tak bertempat. Nasib baik akak tu sound balik, baru kena buku dengan ruas.

Since tweet ini blow up, adalah some student yang bitter. I tweet ni bukan I marah korang study kat restoran makanan segera. Uoll marah orang yang bising kat restoran makanan segera tu sebab uoll tak boleh fokus study, WTF?! Ramai je yang study kat restoran makanan segera tetapi okej je boleh hadam orang bising. Make senselah kau kat restoran makanan segera, bukan kat library.

Komen warganet.

Shaharulsam. Boring la kalau dok restoran makanan segera senyap2..yg study tu 1 apa pun tak order..org yg nak makan pun sampai takde tempat..so selfish sbb nak internet free sanggup ketepikan hak org lain yg nak duduk makan. Kalau nak tumpang internet restoran makanan segera sila bawa kerusi dan meja sendiri letak kat tepi restoran makanan segera..ada faham?

Megard Max. Sebab tu kffc pastikan suhu aircond dia sentiasa 17′, baru 30minit study dah rasa nak mti sejuk beku. Semua gi Mccd.

Utara Amt. Konon2 nk nampak mcm mat saleh lahbtu study tempat2 mcm tu walhal tempat lain boleh ja study contohnya pasar mlm,pasar hari, ann ann ann.

Asakura Yoh. Lol…laka2 ape ko cbe buat..acah2 stdy kt tmpt high class cmtu n then up kt soc1al med1a ko show up tngh stdy..hahaha..aq dh fhm agenda2 bbnu nie…aq sedor aq nie x mmpu so x de lah nk ke restoran makanan segera n then order air 1 cup lpak stdy smpai lebam kt situ..aq nk makn pon confius nie tmpt stdy ke tmpt mkn..table penuh kene sebat ngn budk2 acah2 stdy..hahaha..terbaik la korng..moga dekan la ye..jgn repeat paper sudh.

Wafiudin Ibrahim. Order air satu je pastu lepak ramai2 bwk buku laptop semua. Bila aq masuk je pintu tu belaka jeleng2. Rase nok simboh je air atah muke. Ni tmpt makan bukannye library natang bodo ey.

Rita D Hamzah.Patutnya restoran makanan segera tak benarkan langsung student study/buat assignment kat situ, berjam2 duduk kat kerusi lama2, pelanggan lain pun nak pki meja juga, lagi2 tgh time ramai org terpaksa share meja sementara nak tunggu meja lain clear.

Che Sal Hasan. Saya cadangkan masjid2 adakan wifi. InshaAllah… Ramai student2 akan ke sana. Sambil belajar, blh jgk solat. Alhamdulillah.

Ahmad Costa. nak senyap gi study dlm hspital,paling senyap bilik myat,kau study la atas peti myat tu…kalau x faham boleh tanya sim4ti tu.

Faizal Jaafar. kadang aku saja buat bising kalau nampak grp acah2 study kat restoran makanan segera ni..siap ada yang jeling aku..hahahah lawak..tunggu juga mrah aku..takpa takda..maybe boleh fikir tu tempat makan bukan tempat study..hahahaha.

Sara Athirah. Buat discussion ok lahh .kalau study tu bvllsh1t namanya.lagi satu mngsa ialah st4rbucks.buat assignment boleh, study tu bulsh1t namanya.

Zarimi Ahmad Nadzri. Zaman sekarang nie xyah nak acah-acah study sangat la…Org sekarang yang x de sijil pun boleh jadi Mnteri… yang penting diri boleh tahan kena m4ki dgn netizen.

Sumber: thereporter.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *