Umum

Ibu bapa tinggalkan 2 anak mereka yang disyaki p0sitif kor0navirus di airport.

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih.

Dalam perkembangan terkini mengenai wabak kor0navirus di Ch1na yang dikatakan berpunca dari makanan eksotik, 26 kes kemtian telah direkodkan dan lebih 900 orang yang disahkan positif vrus tersebut.

Penularan vrus itu dilaporkan bermula di Wuhan yang turut merebak ke beberapa kawasan berhampiran menyebabkan kerajaan terpaksa mengambil langkah penutupan sementara jambatan, pengangkutan awam dan lapangan terbang bagi mengelakkan penularan vrus itu lebih terok.

Seluruh dunia kini dalam keadaan berjaga-jaga dan membuat saringan di semua pintu masuk kerana ada golongan yang disyaki membawa vrus itu sanggup menggunakan pelbagai helah agar dapat meneruskan perjalanan mereka ke negara yang ingin dilawat.

Dalam satu insden yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Nanjing Lukou, dua kanak-kanak ditahan kerana menunjukkan simptom-simptom kor0navirus.

Ibu bapa kanak-kanak itu mendesak petugas lapangan terbang membenarkan mereka menaiki pesawat sehingga sanggup mencetuskan kekecohan menyebabkan pesawat itu terpaksa menangguhkan penerbangan selama tiga jam, malah menegaskan anak-anak mereka tidak demam seperti yang didakwa.

Bengang permintaan mereka tidak diendahkan, pasangan suami isteri itu akhirnya masuk ke pesawat dan meninggalkan dua anak mereka di lapangan terbang.

Kakitangan lapangan terbang tiada pilihan lain dan terpaksa menjaga dua kanak-kanak itu.

Kes itu vral di med1a sos1al dan mengundang kemrahan netzen yang menyelar suami isteri itu adalah ibu bapa yang paling terok dan tidak layak mempunyai anak.

Sementara itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata, wabak kor0navirus masih dalam keadaan terkawal dan kawasan yang dijngkiti adalah terhad.

Meskipun kes itu menunjukkan peningkatan yang mendadak, WHO berpendapat masih terlalu awal untuk mengklasifikasikan wabak itu sebagai kecemmasan antarabangsa. Kor0navirus hanya boleh diisytiharkan sebagai Kecemasan Kesihatan Awam dengan Kebimbangan Antarabangsa (PHEIC) sekiranya ia terus merebbak.

Tetapi pada waktu ini, vrus tersebut hanya dianggap kecemmasan di Ch1na.

Walaupun begitu, WHO sentiasa memantau perkembangan mengenai wbak itu.

Antara komen warganet.

Mmg cara hidup diorg mcm tu.. X hairan la nnt, bila kau tua, home nursing tu tempat kau duduk sampai mti.. Dr kecik dh di trained sikap selfish Dan kjam dlm diri diorg.. Dh lali tgok perangai k4um ni kat hospital.. Belambak.

sepatut mereka tidak dibenarkan menaiki pesawat juga sbb telah terdedah dgn pesakit yg disyaki menghidap pykt wuhan vrus tu.

Konsep dia senang je, stay out dari masalah… anak boleh buat yang lain pulak.. china memang gile, segala benda pelik pun dia makan, apa nak heran.

aku rasa mak bpk dia nk selamatkan diri dr vrus tu.. sbb tu sanggup tinggal anak tu.. dia tau kalau kena vrus tu xde ubat.

bebal..apa salahnya ko batalkan je penerbangan,bawa anak2 tu pg hospital.spesis mcm ni la yg buat wabak tu menular.

setiap hari byk je bas pelancong dr china masuk ke melaka… kita plak takot nak keluar ke mana2.

Sumber: 9GAG, Harian Metro.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *